Hvad indbefatter omnibusforslaget?
Den første Omnibusforenklingspakke består af fire forslag, som tilsammen udgør kernen i Kommissionens ambition om at mindske de administrative byrder og gøre bæredygtighedsreguleringen mere målrettet og håndterbar:
- Stop-the-clock-forslaget: Et direktivforslag, der udskyder rapporteringspligten under CSRD for bølge 2- og 3-virksomheder (store virksomheder og børsnoterede SMV’er, som endnu ikke har rapporteret) med to år.
- Substansforslaget: Et direktivforslag, der ændrer indhold og anvendelsesområde for CSRD, CSDDD og taksonomiforordningen med fokus på forenkling og præcisering.
- Taksonomiforordningen: En delegeret retsakt, der forenkler kravene til taksonomiafrapportering og introducerer muligheder for frivillig og delvis rapportering.
- CBAM-forordningen: Et forslag til ændringer i forordningen om klimarelaterede importafgifter med særligt fokus på administrative lettelser og undtagelser for små importører.
Hvad betyder forslaget for SMV’er
Fritagelse for rapporteringspligt
Med omnibusforslaget vil langt de fleste små og mellemstore virksomheder ikke længere være omfattet af CSRD’s rapporteringskrav. Anvendelsesområdet indsnævres nemlig, så det kun gælder virksomheder med over 1.000 ansatte. Det betyder, at størstedelen af danske SMV’er vil blive fritaget for direkte bæredygtighedsrapportering.
Mindre pres fra større virksomheder
Omnibusforslaget indfører et såkaldt "SMV-skjold", som begrænser større virksomheders mulighed for at kræve bæredygtighedsdata fra SMV’er og “small midcap” virksomheder med op til 500 ansatte. SMV’er vil derfor ikke kunne pålægges at levere data ud over det, der fremgår af CSRD’s frivillige rapporteringsstandarder (VSME) – bortset fra oplysninger der normalt deles i branchen.
Fritagelse fra CBAM-forpligtelser
SMV’er, der importerer små mængder af CBAM-omfattede varer, vil desuden blive fritaget fra klimarelaterede importkrav. En ny tærskel på 50 ton CBAM omfattede varer om året betyder, at mange mindre importører – typisk SMV’er – undgår både administrative forpligtelser og omkostninger.
Hvornår ved vi hvilke ændringer der vedtages?
Stop-the-clock-forslaget er allerede godkendt af Europa-Parlamentet og forventes formelt vedtaget i Ministerrådet og offentliggjort i april 2025. De øvrige forslag – herunder substansforslaget – er fortsat under forhandling og forventes først vedtaget senere i 2025. Når forslagene er endeligt vedtaget på EU-niveau, skal de implementeres i dansk lovgivning, før de får virkning. Indtil da gælder de nuværende regler, som virksomheder fortsat skal følge.